کود

114 min

کود چیست ؟

کود (Fertilizer) به منظور مهیا ساختن عناصر مورد نیاز جهت رشد گیاه طراحی شده اند. درکشاورزی کود عبارت است از موادغذایی که گیاه برای تغذیه ادامه زندگی خود به آن نیازدارد.کودها به طور عمده برای بهینه سازی شرایط فیزیکی و شیمیائی محیط زیست مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع کود

  • کودهای شیمیایی یا معدنی
  • کودهای آلی یا ارگانیک

کودهای شیمیایی

  • ماکرو
  • میکرو
  • NPK
  • SINGLE

کود ماکرو چیست ؟

آن دسته از عناصر که به مقدار زیادتری مورد استفاده گیاه می باشند یا عناصر پرمصرف می گویند. کودهای ماکرو اولیه مثل ازت،پتاسیم،فسفروکودهای ماکرو ثانویه مثل کلسیم،منیزیم،گوگرد،سیلیسم،سدیم و کلر طبقه بندی می شوند.

کود میکرو چیست ؟

آن دسته از عناصری که به مقدار کم در گیاه مصرف می شوند یا عناصر کم مصرف می نامند اما برای گیاه ضروری می باشند. مانند: روی، مس،بر،منگنز،مولیبدن و آهن.

کود NPK چیست ؟

سه عدد روی بسته بندی کودها به معنای سه ماکرو مغذی نیتروژن،فسفر و پتاسیم چاپ شده است که به ترتیب عناصر را بر اساس درصد وزنی خود هستند مثلا36-12-12 12% نیروژن   و12%   فسفر اکسیدی که فسفرخالص -2/5% و  36درصد  پتاسیم اکسیدی که پتاسیم خالص آن 29% می باشد.

این کودها بیشتر در صنعت گلخانه ای مورد استفاده می باشند به عنوان یک کود تکمیلی با توجه به فرمول ساخته شده در مراحل مختلف رشدی مورد استفاده قرارمی گیرند غالبا این عناصر به جز عناصر ماکرو منیزیم وگوگرد و در برخی موارد عناصر میکرو هم به مقدار مشخصی داخل آنها وجود دارد و بسته به نوع گیاه و مرحله رشد درصد آنها متفاوت می باشند.

کودهای کامل  اصولا میزان آمونیم آنها بالا می باشد و در برخی موارد تا حدود 40% در کودها می باشد، لذا در مصرف این نوع کودها حتما باید توجه لازم را داشت.

کودهای کامل  تکنولوژی تولید آنها بسیار سخت تر از کودهای تک عنصره می باشد و در نتیجه حتما باید در انتخاب برند کود دقت لازم را به عمل آورند.

با توجه به اینکه به غیر از عناصر ماکرو اولیه عناصر دیگری در این نوع کودها می باشند باید در بالانس این نوع کودها برای تهیه محلول غذایی دقت به عمل آورد.

اصولا کودهای کامل نسبت به کودهای تک عنصری گرانتر می باشد و برای کاهش هزینه های کود در کشورهای جهان سوم که بیشتر از کودهای شیمیایی استفاده می کنند بهتر است در مصرف آنها دقت بیشتری نمود و توصیه می گردد و برای تهیه محلول غذایی بیشتر از کودهای تک عنصری استفاده می گردد.

کودهای تک عنصری چیست ؟

کودهایی هستند که تعداد عناصر تشکیل دهنده آنها کمتر از 3 می باشد.مانند نیترات کلسیم ،نیترات پتاسیم سولفات منیزیم ،منو پتاسیم فسفات و …

استفاده از کودهای آلی و معدنی در افزایش محصول

در سالهای 1976-1978 طبق محاسبات متخصصین خوارو بار جهانی 50 تا 95% عامل افزایش محصول استفاده از کودهای شیمیایی آلی بوده است ، طبق همین گزارش مصرف کودهای شیمیایی در سالهای 1966-1977 در کشورهای جهان سوم از 9 به 29 کیلوگرم و در کشورهای پیشرفته از 85 به 166 کیلوگرم در هکتار افزایش یافته است در ایران در سال 1975 مقدار کود مصرفی نزدیک به 700 هزار تن در سال بوده است که هم اکنون طبق نظرات مسئولین کشاورزی به یک میلیون تن در سال افزایش یافته است.در حال حاضر افزایش مصرف کود در سال بین 14%-20% است.بیشتر صنایع کود سازی دراختیار کشورهای بزرگ و شرکتهای چند ملیتی است زیرا برای مسئولین و زمامداران این کشورها به خوبی ثابت شده است کنترل و فروش مواد غذایی مهمتر و اساسی تر از فروش و کنترل ساز و برگ جنگلی است.در حال حاضر مصرف کود مهمترین عامل افزایش محصول محسوب می شود.مسلما در برنامه ریزی های سریع برای خود کفایی لازم است در مراحل اول تمام توجه ها به طرف استفاده صحیح کود معطوف گردد.زیرا رابطه مصرف کود به ازدیاد محصول در سطح جهانی به نسبت 1 به 10 می باشد.البته در بعضی از مناطق باید بدانیم که عوامل اقلیمی نقش قابل توجهی ایفا می نماید.در السالوادور با وجود استفاده زیاد از کود مقدار عملکرد کمتر از کشورهای مشابه بوده است.

عواملی که باعث کاهش اثرات کود روی افزایش محصول می گردد را به دو دسته تقسیم می کنند:

مقدار نامناسب یا نا متعادل کود در کاهش حدود 20 الی 50%

استفاده و کاشت واریته ای که خوب پاسخ به کود نمی دهد 20تا 40%

علم کشاورزی در حقیقت یک نوع صنعت است و کشاورزی از مرحله بیل و کلنگ و خیش و گاو در امده است.

پیچیدگی آن شاید بر این اصل استوار باشد که از علوم ریاضی فیزیک و شیمی در کار برای علوم بیولوژی و حیایی استفاده می گردد،اگر قرنهای نوزدهم و بیستم دوران شکوفایی علوم ریاضی  بوده است قرن بیستم و بیست و یکم دوران پیشرفت علوم بیو لوژیکی و تکنولوژی سلولی است.

اثر کودهای شیمیایی بر روی رشد گیاهان

آب و هوا یکی از مهمترین عوامل موثر در رشد گیاهان می باشد بنابراین عکس العمل در برابر افزایش کودهای شیمیائی نیز بستگی به اقلیم منطقه به ویژه مقدار رطوبت دارد.در برخی از فصول سال در شرایط نامناسب اقلیمی کودهای شیمیایی باعث تسریع مراحل رشد می گردد.کودهای شیمیایی باعث تحریک رشد اولیه گیاه می شود.

لیکن چنانچه دوره خشکی تا اواسط رشد دوام پیدا کند توده های شیمیایی احتمالا مقدار محصول را کاهش می دهند دلیل این است که رشد شاخ و برگ فراوان می باشد در نتیجه مقدار زیادی رطوبت از بستر جذب می نمایند.

ترکیبات کودی ارگانیک مورد استفاده در بستر گیاه قرار می گیرند که آهسته آهسته آزاد می شوند و در دسترس ریشه گیاه قرار می گیرند و به طور کلی این ترکیبات از گیاهان یا حیوانات که ماده آلی هستند به دست می آیند و در کشت های ارگانیک بیشتر استفاده می شوند.

موادی مانند پروتئین خون،زباله و کشتارگاه، کودهای حیوانی ،ضایعات صنعتی ،کودهای مرغی ،ورمی کمپوست و … که دارای عناصر میکرو ماکرو و ارگانیسمهای زنده می باشد مورد استفاده قرار می گیرند.

1111 min

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره ما

تجهیزات گلخانه ای بِریار، بابیش از یک دهه تجربه در تأمین و تولید انواع تجهیزات و ملزومات گلخانه ای با بالاترین کیفیت از شرکت های ایرانی و اروپایی مطرح در بازار ، در راستای ارائه انتقال دانش فنی نوین،ایجاد ارزش افزوده ، سودآوری ،ارتقاء امنیت تولید، جهت افزایش بهره وری در بخش گلخانه های کشور در کنار شما خواهد بود .

تماس باما

آدرس ایمیل : beryarfarms@gmail.com

شعبه یک : تهران، صفادشت

شعبه دو : کرج، هشتگرد

شماره تلفن 1 : 09106738744

شماره تلفن 2 : 09981676308